Składniki:
- 500 g szpinaku świeżego
- 4 duże pieczarki
- 1 duża papryka żółta
- 6 małych ząbków czosnku
- 100 ml śmietany 30 %
- 100 g startego sera gouda
- sól
- pieprz
Paprykę oczyścić i również pokroić w paski.
Pieczarki oczyścić i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek, chwile smażyć i dodać szpinak, smażyć aż szpinak będzie miękki.
Dodać wtedy pieczarki i chwile dusić.
Następnie podlać śmietaną i włożyć paprykę i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać na koniec żółtym serem i wymieszać.
Smacznego.
9 komentarze
nie mogę się napatrzeć na te smaczne fotki!!!
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam szpinak!!!!
OdpowiedzUsuńTwój przepis brzmi przepysznie. Dziś go już nie zrobię bo też mam na obiad szpinak, ale w innej wersji: szpinak, czosnek, piersi z kurczaka, ser feta i makaron :)
pozdrawiam
Karolina
jej ale się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za szpinakiem ale wypróbuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńszpinakowi pod każdą postacią mówię stanowcze TAK :)
OdpowiedzUsuńWitaj Doroto, duże mam zaległości. Muszę koniecznie to nadrobić.
OdpowiedzUsuńNo cóż szpinak bardzo lubimy, ale używam go tylko do lasagni.
Nie stosuję w swojej kuchni żadnych: śmietan, jogurtów, kefirów...
Danie ciekawe.
Pozdrawiam
przypadkiem natknelam sie na Twojego bloga i jestem juz nim oczarowana. Z miejsca Ci pisze ze jestem glodna a dopiero co jadlam i zastanawiam sie co by tu na poczatek wyczarowac ktory przepis mi proponujesz:)
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam do mnie moze cos znajdziesz tez dla siebie na pewno kuchni tam nie bedzie;)
Ciekawe przepisy, wszystko wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Nigdy jeszcze nie łączyłam pieczarek ze szpinakiem, zwykle z serami, ale muszę to niebawem zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.