czwartek, 14 czerwca 2012

Szpinak z pieczarkami i serem

Robiłam szpinak do boczniaków z patelni ale polecam również do bagietki albo pajdy razowca.

Składniki:
  • 500 g szpinaku świeżego
  • 4 duże pieczarki
  • 1 duża papryka żółta
  • 6 małych ząbków czosnku
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 100 g startego sera gouda 
  • sól
  • pieprz
Szpinak umyć, wysuszyć i pokroić w paski.
Paprykę oczyścić i również pokroić w paski.
Pieczarki oczyścić i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek, chwile smażyć i dodać szpinak, smażyć aż szpinak będzie miękki.
Dodać wtedy pieczarki i chwile dusić.
Następnie podlać śmietaną i włożyć paprykę i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Jeśli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posypać na koniec żółtym serem i wymieszać.
Smacznego.

9 komentarze

  1. nie mogę się napatrzeć na te smaczne fotki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm uwielbiam szpinak!!!!

    Twój przepis brzmi przepysznie. Dziś go już nie zrobię bo też mam na obiad szpinak, ale w innej wersji: szpinak, czosnek, piersi z kurczaka, ser feta i makaron :)

    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  3. jej ale się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za szpinakiem ale wypróbuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinakowi pod każdą postacią mówię stanowcze TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Doroto, duże mam zaległości. Muszę koniecznie to nadrobić.
    No cóż szpinak bardzo lubimy, ale używam go tylko do lasagni.
    Nie stosuję w swojej kuchni żadnych: śmietan, jogurtów, kefirów...
    Danie ciekawe.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. przypadkiem natknelam sie na Twojego bloga i jestem juz nim oczarowana. Z miejsca Ci pisze ze jestem glodna a dopiero co jadlam i zastanawiam sie co by tu na poczatek wyczarowac ktory przepis mi proponujesz:)
    obserwuje i zapraszam do mnie moze cos znajdziesz tez dla siebie na pewno kuchni tam nie bedzie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe przepisy, wszystko wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda. Nigdy jeszcze nie łączyłam pieczarek ze szpinakiem, zwykle z serami, ale muszę to niebawem zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger