czwartek, 7 czerwca 2012

Suszymy zioła, kwiaty, liście

Nadszedł czas na suszenie ziół, kwiatów, płatków, liści i co tam komu do głowy przyjdzie a jest jadalne.Tak tak wszystko można suszyć i potem zima delektować się smakiem i aromatem pysznych dań.
Ja pochwalę się tym co na razie suszę.
I jest to:
  1. Liście babki lancetowatej
  2. Płatki róż
  3. Kwiaty fiołka trójbarwnego
  4. Kwiaty robinii visconsa czyli akacji różowej
  5. Płatki goździka pierzastego

Liście babki lancetowatej.
  • Liście babki lancetowatej zawierają glukozyt, aukubinę, flawonoidy, garbniki, polisacharydy, kwas askorbinowy i sole mineralne.
  • Z liści przyrządza się napar.
  • Przy chrypce, duszącym kaszlu.



Płatki róży cukrowej - dzikiej - oraz róży zwykłej.
  • Płatki róży układamy jedną warstwą na tacy i suszymy także w cieniu by nie straciły koloru. 
  • Po wysuszeniu trzymamy je w zakręconym słoiczku w ciemnym miejscu. 
  • Aby uzyskać cukier puder różany mielimy w młynku ususzone płatki róży z cukrem kryształem lub mielimy cukier różany. 
  • Trzymamy w zakręconym słoiczku.
  • Doskonały dodatek do deserów i herbaty.


Fiołek trójbarwny - żółto fioletowo lawendowe kwiaty z wintergreen smakiem. 
  • Liście też są jadalne i zawierają witaminę C.
  • Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych. 
  • Stosuje się go w zapaleniach pęcherza moczowego, kamicy moczowej, uszkodzeniu nerek przez substancje toksyczne (również przez uboczne działanie antybiotyków), w chorobie gośćcowej, trądziku młodzieńczym, wykwitach skórnych, tak zwanych wysypkach uczuleniowych, nadciśnieniu tętniczym i chorobach siatkówki oka.
  • Doskonały jako dodatek do herbaty.


Kwiaty robinii visconsa.
  • Surowcem zielarskim są suszone kwiaty. 
  • Zawierają one olejek eteryczny, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne i inne związki. 
  • Kwiat akacji działa żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco. 
  • Stosuje się je w niedoczynności wydzielniczej nerek i zaburzeniach wydzielania żółci.
  • Doskonałe jako dodatek do deserów i herbatek.
Płatki goździka pierzastego.
  • Maja posmak jabłka.
  • Dodaję je do deserów i herbatki.
  • Działa uspokajająco.
  • Wszystkie zioła i płatki susze w przewiewnym miejscu aby tylko nie na bezpośrednim słońcu.
  • Zachowują wówczas swój kształt, barwę i aromat.

5 komentarze

  1. Super ;) a ja mam takie pytanie...Wie Pani może czy to choroba (i jaka) jak podczas suszenia płatków róży pojawia się biały nalot (takie białe kropeczki) ?
    Pozdrawiam,
    Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to być mączniak ale nie widzę więc nie wiem dokładnie.

      Usuń
    2. Prawdopodobnie właśnie mącznik, ale to rzadki temat - najlepiej skonsultować z kimś kamerą online - z lekarzem

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger