Pierwszy przepis to:
Spaghetti razowe z pesto szpinakowym.
Składniki: ( proporcje na 3 porcje makaronu)
- makaron spaghetti razowy według potrzeb zjadających
- 3 spore garście świeżego szpinaku
- 3 pęczki natki pietruszki
- 100 g orzechów nerkowca lub piniowych
- oliwa z oliwek extra vergine classico Monini w ilości potrzebnej do uzyskania zwartej a nie płynnej konsystencji pesto
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki startego parmezanu do środka pesto
- 3-4 łyżki startego parmezanu do posypania
Makaron gotujemy al'dente.
Szpinak i natkę umyć i osuszyć.
Do blendera dodajemy odrobinę oliwy Monini i wkładamy szpinak i natkę, orzechy nerkowca, czosnek i miksujemy dolewając caly czas oliwę.
Konsystencja pesto ma być dość zwarta.
Dodajemy na koniec ser starty i jeszcze raz miksujemy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z pesto już na talerzu i posypujemy tartym parmezanem.
Zdrowie na talerzu.
Smacznego.
Przepis dołącza do Akcji
3 komentarze
znajomi często robią pesto z rukoli, która dla mnie jest zbyt ostra... ze szpinakiem będzie smakować mi o wiele wiele bardziej ;)
OdpowiedzUsuńO, super przepis :) Bardzo lubię szpinak, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńPrzepyszne pesto, te sklepowe do domowych się nie umywają ;D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.