sobota, 9 czerwca 2012

Sałatka ze szparagami i tuńczykiem

Sezon szparagowy jeszcze nie zakończony więc sałatka w sam raz.
Pachnąca, pożywna i smakuje wybornie.

Składniki:
  •  200 g ugotowanych szparagów zielonych
  •  1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  •  25 dag pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
  •  2 cebule dymki
  •  300 g ugotowanego makaronu drobnego-u mnie małe zwierzątka
  •  50 ml oliwy z oliwek
  •  20 ml octu winnego
  •  1 łyżka miodu
  •  1 łyżki musztardy Dijon

Makaron ugotować al'dente.
Szparagi gotowałam na parze również al'dente i pokroiłam na kawałki.
Cebule pokroić w piórka.
Tuńczyka rozdrobnić.
Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
Składniki sosu czyli oliwę,ocet, miód i musztardę wymieszać na gładki krem.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą a następnie polać sosem i jeszcze raz wymieszać.
Sałatkę odstawić na 15 minut aby smaki się przegryzły.
 Smacznego.

3 komentarze

  1. Musze koniecznie kupić taki piękne szparagi jak Twoje. Sezon się kończy a ja jeszcze szparagów nie jadłam, skandal. Może też wyczaruje jakąś pyszną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis. Zajadam sié szparagami niemal codziennie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger