Znakomicie może służyć jako danie obiadowe do zjedzenia na gorąco bądź kolację na zimno.
Składniki:
- 250 g liści szpinaku świeżego
- 150 g kabanosów- u mnie Sokołów drobiowe
- 80 g pestek słonecznika
- 80 ml wermutu- u mnie Ciociosan
- 200 g makaronu łazanki-użyłam makaronu czanieckiego
Na sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka wermutu ( Ciociosan )
- 2 szalotki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka estragonu
Szpinak oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Makaron gotować z solą i 2 łyżkami oleju al'dente.
Pokrojone kabanosy i pestki słonecznika włożyć do naczynia do zapiekania i zalać wermutem.
Naczynie bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut.
Po tym czasie nastawić opcję grill i podpiekać jeszcze 5 minut.
Szalotkę posiekać drobno, dodać przeciśnięty czosnek oraz musztardę.
Wlać ocet i wermut i wymieszać.
Dodać sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszać.
Powoli wlewać olej i mieszać do uzyskania emulsji.
Do sosu wrzucić posiekany szpinak i wymieszać a następnie dodać makaron i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać kabanosy i przyrumienione ziarna słonecznika.
Dodać na koniec estragon i jeszcze raz wymieszać.
Smacznego.
1 komentarze
Kabanosy dałam wieprzowe z ZM Henryk Kania ;) dziękuję bardzo za przepis, bo lubię sałatki z kabanosami a ta jest wyjątkowo zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.