Wyszła smakowicie i bardzo szybko zniknęła.
Składniki:
- 3 liście sałaty masłowej
- garść świeżego szpinaku
- 1/2 małej główki sałaty lodowej
- 5 dużych liści kapusty pekińskiej
- 1/2 niedużej cukinii
- 1 szalotka
- 6 pomidorków cherry
- 5 łodyg z liśćmi świeżej botwiny
- papryka czerwona
- 1/2 ogórka zielonego
- ok. 150 g sera feta lub twarogu marynowanego w oliwie z czosnkiem
- 4 pomidory suszone z zalewy
- 6 oliwek zielonych
- 6 oliwek czarnych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy aromatyzowanej chili i czosnkiem
Cukinię, szalotkę i ogórka pokroić w pół plastry a paprykę w paski.
Pomidorki i oliwki na połówki.
Pomidory suszone kroimy w kostkę.
Jeśli używamy fety kroimy ją w grubą kostkę, a jeśli twarogu to osączamy z zalewy.
Łączymy wszystkie składniki sałatki mieszając je ze sobą.
Łączymy składniki sosu i polewamy sałatkę.
Jeszcze raz mieszamy sałatkę i chłodzimy 15 minut w lodówce.
Smacznego.
Przepis autorski.
2 komentarze
zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html
Dziękuje bardzo juz pędzę:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.