Przepis znaleziony gdzieś na Gotujmy.pl.
Składniki:
- 500 g czereśni bez pestek
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- cukier puder do posypania- u mnie cukier puder waniliowy własnej produkcji
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Czereśnie wydrylować.
Formę albo małą tortownicę albo długą taką pasztetówkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Jaja wymieszać z cukrem a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
Nie potrzeba używać miksera tylko dokładnie łyżką wymieszać.
Dodać do ciasta olej i jeszcze raz wymieszać.
Tak powstałe ciasto wylać do foremki a na wierzchu ułożyć owoce przyprószone mąką aby nie opadły.
Piec w 180 C przez 30 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub cukrem różanym
Ja użyłam cukru pudru waniliowego własnej produkcji.
Smacznego.
1 komentarze
Ale fajne, aż się prosi o wypróbowanie ...
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.