Parfait jest francuskim słowem dosłownie oznaczającym "doskonały".
Od 1894 roku powszechnie stosowana nazwa do opisu rodzaju mrożonych deserów.
A teraz zapraszam na mój Parfait.
Parfait z truskawek z sosem z pomarańczy.
Składniki :
- 500 g truskawek
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 sparzone pomarańcze
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i posypujemy połową porcji cukru.
- Żółtka ubijamy na parze z 7 łyżkami cukru na puch.
- Krem studzimy, stale mieszając.
- Krem jajeczny mieszamy z 300 g musu z truskawek.
- Śmietankę ubijamy, dodajemy do kremu truskawkowego, mieszamy.
- Keksówkę wykładamy folią spożywczą.
- Do formy wkładamy 1/3 kremu, mrozimy 20 - 30 min.
- Na krem wlewamy resztę musu z truskawek i przykrywamy pozostałym kremem.
- Mrozimy ok. 4 godz.
- Skórkę z 1 pomarańczy obieramy w cienkie paski, z drugiej ścieramy.
- Z obu owoców wyciskamy sok.
- Sok ze skórkami i resztą cukru doprowadzamy do wrzenia.
- Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszając.
- Sos mieszamy, aż wystygnie.
- Parfait wyjmujemy z formy, kroimy w plastry.
- Podajemy z sosem pomarańczowym.
- Deser możemy posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi truskawkami i bitą śmietaną.
9 komentarze
mmm ale pycha, poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować:-)
Usuń...już mi ślinka leci...:)
OdpowiedzUsuńMnie tez ciekła hi hi:-)
UsuńWygląda pysznie w sam raz na ciepłe dni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaraz będą upały:-)
UsuńStop!! dopadłem się pierwszy i należy się mnie większa porcja :) Podwójny deser poprosze :)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo:-)
UsuńDwa kawałki .....dobrze :)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.