Zachecam do zrobienia.
Składniki:
- 2 galaretki czerwone-ja miałam wiśniowe
- 1 galaretka kiwi
- 1 budyń waniliowy
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 250 g masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 7 żółtek
- 1 łyżka kakao
- 3 banany
Żółtka utrzeć z cukrem a następnie dodać budyń i wymieszać.
Masę żółtkową rozprowadzić ciepłym mlekiem a następnie wlać całość do mleka i zagotować cały czas intensywnie mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Budyń ostudzić mieszając co jakiś czas.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu ciągle miksując.
Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać na jednolita masę.
Przygotować galaretki, każdą osobno i każdą według zaleceń na opakowaniu.
Biszkopty nasączać w jednej galaretce-wiśniowej i układać na dnie tortownicy wyłożonej pergaminem.
Na biszkopty wylać biały krem a na niego znowu nasączone galaretką wiśniową -drugą-biszkopty.
Na drugą warstwę biszkoptów wylewamy krem kakaowy.
Na kremie rozkładamy plasterki bananów lub innych owoców( teraz np. truskawek) i zalewamy galaretka kiwi lekko tężejącą.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego.
7 komentarze
rozpływam się już od samego patrzenia. Skład extra i musi być niebiańskie!
OdpowiedzUsuńJest niebiańskie:-)
UsuńMam w swoich zbiorach caisto o takiej nazwie ale jest troszkę inne. Chętnie spróbowałabym Twojego:)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
UsuńCzy wiesz, że lodowca robiłam dosyć często...
OdpowiedzUsuńOj chyba skleroza.
Dzięki. Muszę wrócić do przepisu.
Faktycznie szybkie i pyszne.
Pozdrawiam
muszę wypróbować ten przepis :) a powiedz czy biszkopty moczyłaś w ciepłej galaretce aby lepiej się nasączyły?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Karolina
Tak była ciepła ale nie gorąca:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.