Składniki:
- 3 i 1/2 szkl mąki
- 5 żółtek
- 1 szkl cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny-schłodzić
- 5 białek
- szczypta soli
- słoik ok 300 g galaretki z zielonego jabłuszka
Z podanych składników zrobić kruszonkę.
3/4 kruszonki wysypać na dno tortownicy średnicy ok.26 cm i docisnąć kruszonkę a także zrobić brzeg i docisnąć go do tortownicy.
Ułożyć na kruszonce galaretkę z zielonych jabłuszek.
Z 5 białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli.
Wyłożyć na galaretkę.
Na pianę wyłożyć resztę kruszonki.
Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Udekorować wiórkami czekolady.
Smacznego.
6 komentarze
Wygląda i pewno smakuje wyśmienicie. Nie jestem wielbicielką słodkości, ale kawałeczek ze smakiem bym zjadła. **** Mój aparat jutro odbieram po naprawie, oby skutecznej. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńOjej chyba nie zasnę przez te Twoje pyszności:)Pozdrawiam bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuńDoroto, witam serdecznie...
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda wybornie. Przypuszczam,że jest jak zwykle... pyszne.
Lubię ciasta z kruszonką...Ciekawy przepis z galaretką z zielonych jabłuszek...
Dziękuję za odwiedziny. Twój komentarz sprawił mi wielką radość.
Sadziłam, że moje wizyty nie są Ci miłe.
Z tego powodu zaprzestałam pisania u Ciebie komentarzy.
Pozdrawiam
gdzie można dostać ten mus jabłkowy? :)
OdpowiedzUsuńgdzie można dostać ten mus jabłkowy? ;>
OdpowiedzUsuńJa je dostałam jako prezent a jest to produkt regionalny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.