Uwielbiam jak ciasto rośnie mi w rękach i dosłownie i w przenośni.
W każdym rejonie kraju kluchy są nazywane inaczej bo i pampuchy i pyzy albo parowce a u mnie zawsze były kluskami na parze.
A jeszcze z jagodami to kolejka się zawsze ustawiała i jedliśmy je uparowane wprost z garnka.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 paczuszka drożdży instant czyli 7 g
- 1 - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 3 łyżki stopionego masła
- ok. 200 g jagód do nadziania
- cukier do środka klusek lub jak ktoś woli to bez
- 200 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 3 - 4 łyżki jagód
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie klusek:
- Mąkę, drożdże, cukier, jajo i rozpuszczone masło mieszamy,po czym stopniowo dodajemy podgrzane mleko.
- Nie wszystko naraz bo może nie będzie tyle potrzebne.
- Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką.
- Miskę ustawić w ciepłym miejscu-ja wczoraj ustawiłam na parapecie okna bo tak pięknie grzało słońce że po godzinie ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wówczas ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i szklanką maczaną w mące wykrawamy okrągłe bułeczki.
- Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w palcach i do środka włożyć 1 łyżeczkę jagód i na czubku łyżeczki cukru - jeśli ktoś nie lubi tyle słodkości to niekoniecznie.
- Kluskę dobrze zlepić i ułożyć na posypanej mąką stolnicy lepieniem do dołu.
- Zostawiamy kluski na stolnicy aby podrosły ok. 20 minut.
- Następnie przygotować garnek-ja na garnek naciągam tetrę i zawiązuje na brzegach gumką bo nie mam garnka do gotowania na parze,a do garnka wlewam do 1/3 wysokości wodę.
- Kluski ułożyć na tetrze i przykryć garnek miską.
- Kluski parować ok. 10 minut.
- Jagody na sos rozgniatamy z cukrem i mieszamy ze śmietaną.
- Podajemy kluski polane śmietaną jagodową.
Przepis rodzinny.
5 komentarze
Jakie pyszne! ostatnio jadłam takie kluski chyba...w przedszkolu:) Ale zrobiłaś mi nimi smaka:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, aż ślinka napływa do ust!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńMuszą niesamowicie smakować!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie.
Wyglądają pysznie..a ja muszę ze wstydem się przyznać, ze jeszcze takich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.