Trochę do suszenia a trochę na cukier a resztę na galaretkę.
Galaretka z płatków róży.
- 1000 ml ubitych płatków różanych
- 250 g cukru białego
- 250 ml wody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
Przygotowanie galaretki:
- Płatki bez mycia zalać wodą i gotować przez 6 minut.
- Odcedzić sok.
- Dobrze odcisnąć płatki w rękach.
- Do soku dodać cukier, kwasek oraz żelatynę.
- Odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje i podgrzać aby żelatyna się rozpuściła.
- Przelać do słoików.
Nie mogę Wam przekazać aromatu ale jest nieziemski.
Przy następnej wizycie w lesie znowu nazbieram płatków róży.
Smacznego.
Przepis własny.
9 komentarze
Zamawiam.......zamawiam....bylem pierwszy więc dla mnie większą porcje poproszę :)
OdpowiedzUsuńJasne że tak...dostaniesz największą zaraz po moim łasuchu:-)
UsuńDorotka,narobiłaś mi ochoty :) Dawno temu robiłam różę tartą a teraz ...chyba przyszedł dobry czas ,żeby znowu odnajdować radość w tych domowych smakach . Galaretka będzie debiutem , tylko mało róży cukrowej w moich okolicach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten aromat:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaka nieziemska cudowność!
OdpowiedzUsuńRóża którą pokazałaś nie rośnie dziko w lesie, w Polsce w ogóle nie występuje. To Róża pomarszczona - Rosa rugosa...
OdpowiedzUsuńA to ciekawe rzeczy piszesz, bo jeśli moje miasto i las nie leży w Polsce to kim ja jestem, gdzie ja mieszkam jeśli nie w Polsce?
UsuńTa róża która jest na zdjęciu zbierana jest w POLSCE mój drogi ANONIMIE!
Róża jak najbardziej Polska !! Zapraszam na Półwysep Helski, tu wzdłuż całej Zatoki jak i w lesie rosną dziko całe pola tej wspaniałej róży . Właśnie teraz wspaniale rozkwitła i też zbieram jej płatki na przetwory.
OdpowiedzUsuńW moim lesie niedaleko Łodzi tez rosną całe gaje różane a pachnie niesamowicie.
UsuńWłasnie teraz ja zbieram.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.