Tak też jest i w tym roku.
Domowy pyszny smalec na kanapce z ogórkiem małosolnym, pycha.
- 1/2 kg mielonej słoniny lub brzuszka i słoniny pól na pół
- 300 g boczku wędzonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- sól
Najbardziej lubię z ogórkiem małosolnym.
Zmieloną słoninę włożyć na patelnię i zacząć wytapiać na małym ogniu.
Boczek pokroić w małą kostkę i wytapiać na drugiej patelni-zrobią się małe skwareczki.
Połączyć oba płyny.
Do smalcu przecisnąć czosnek i cebulę i dalej wytapiać aż płyn będzie złocisty.
Posolić jak ktoś lubi.
Smalec przelać do pojemników i zostawić na blacie do ostygnięcia a nastepnie wlożyć do lodówki aby nabral pięknej białej barwy.
Ja do oddzielnego pojemnika wkładam skwarki które pyszne są do kapusty lub jajecznicy.
Smacznego.
5 komentarze
Oj pyszne, pyszne może troszkę nie zdrowo ale uwielbiam:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja przy topieniu dolewam troszkę mleka, ale uwielbiam taki smakołyk i oczywiście koniecznie z ogóraskiem małosolnym!!!!
OdpowiedzUsuńabsolutnie uwielbiam domowy smalec! chociaż jest fatalny w skutkach dla mojej talii :)
OdpowiedzUsuńO Matko Jedyna! az mi slinka pociekla :) pysznosci. Swietny blog.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię własny, ogórki w poniedziałek...:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.