Placuszki są przepyszne....Iwonka dzięki.
Składniki:
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 25 g drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 100 ml ciepłego mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąke przesiać do miski.
Dodać cukier i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże i dobrze wymieszać.
Dodać masło i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na 8 części.
Następnie z każdej części robimy placek i na środku układamy czereśnie.
Zlepiamy każdy placuszek aby czereśnie nie wychodziły ze środka.
Odstawiamy jeszcze na ok. 5 minut.
Placuszki smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby osączyć z oleju i posypujemy cukrem pudrem.
Polecam np. na śniadanie.
Smacznego.
5 komentarze
Cudowne!! Zapisuję :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają jak pączki :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniało mi się! Muszę kupić czereśnie :)
ale masz extra pomysł!!!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na przekręcone polskie racuchy. Z czereśniami musiały być boskie:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie byłam na zakupach i kupiłam składniki, oprócz czereśni bo te mam prosto z drzewa :)
dziś po obiadku zabieram się do ich zrobienia :)
ps. a ile tych czereśni włożyć do jednego placuszka?
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.