Jak za zimny wprost z lodówki to może być w temperaturze pokojowej i będzie pyszny.
Zupa na lato - chłodnik litewski.
Składniki:
Składniki:
- pęczek botwinki wraz z buraczkami
- 1 duży ogórek zielony
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- 2 - 4 jaja na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 1 l maślanki naturalnej
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- Botwinę posiekać a buraczki pokroić w kostkę.Włożyć do garnka i zalać ok. pół szklanki wody i dusić ok. 10 minut.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Maślankę wymieszać z jogurtem,śmietaną, przeciśniętym czosnkiem,szczypiorkiem, koperkiem oraz wywarem z buraków i botwiny.
- Dołożyć pokrojony w kostkę bez skórki ogórek oraz wlać ocet, doprawić solą i pieprzem.
- Schłodzić dobrze w lodówce jeśli upał a jeśli chłodno można podawać w temperaturze pokojowej.
- Podawać z cząstkami jaja na twardo.
- W wersji klasycznej chłodnika litewskiego dodaje się szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury lub indyka.
Przepis własny.
6 komentarze
Pamiętam - jeszcze jak byłem mały to babcia zamiast maślanki (w tamtych czasach tego nie było w sklepach) :) używała zsiadłego mleka i śmietany (oczywiście swojskiej , czyli chyba ze 39 % ) Tego smaku nigdy nie zapomnę :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony chłodnik, idealny na upały:)
OdpowiedzUsuńOooo tak pyszny mmm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten kolor i smak.
OdpowiedzUsuńTak,dobry chłodnik nigdy się nie znudzi!
Ładnie wygląda, ale nie przepadam za takimi daniami.
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor ,uwielbiam chłodnik a w tym kolorze to sama radość jedzenia:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.