Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 16 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 500 ml żurku
- 100 ml ciepłej wody
- masło do posmarowania foremek
- płatki owsiane do obsypania foremek
- dodatkowo czarnuszka do posypania na wierzchu
Na początku mieszamy drożdże, miód i wodę.
Zostawiamy na ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy sól, oliwę, mąkę i żurek.
Mieszamy mikserem z hakami.
Ciasto będzie się lepiło, ale nie dodajemy więcej mąki.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i obie części przekładamy do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi.
Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ja dodatkowo jeden chlebek posypałam czarnuszką a drugi sezamem.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę .
Aby skórka była chrupiąca, można skropić chlebek wodą pod koniec pieczenia.
Smacznego.
2 komentarze
Super Chlebek! Ale ja robię z Żytniej maki i dosypuję garść pestek dyni, słonecznika i sezamu. Piekę w garnku rzymskim.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zygmunt
W garnku rzymskim chlebek piecze sie rewelacyjnie i jest wilgotny.
UsuńPozdrawiam i ja.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.