Dzisiaj wieje i leje i jest chłodno a krem z grochu pożywny i rozgrzewający.
Zupa krem z grochu.
Składniki:
- 1 szklanka suchego grochu łuskanego
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1000 ml wody
- kawałek korzenia selera
- kostka schabowa wędzona
- plaster wędzonego boczku
- majeranek suszony
- kiełki soi
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Groch namoczyć w zimnej wodzie na noc a następnie ugotować do miękkości i zmiksować na gładko, 3 - 4 łyżki odłożyć aby zupa miała wyczuwalne ziarna grochu. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ja wrzuciłam wszystko do szybkowaru, tzn. warzywa, kostkę wędzoną i boczek pokrojony drobniutko, wlałam 1000 ml wody.
- Gotowałam do miękkości, w szybkowarze to jest 10 minut od momentu uzyskania najwyższego ciśnienia.
- Po ugotowaniu odłożyłam 1 marchewkę i pokroiłam w plasterki.
- Potem wszystko zmiksowałam a kostkę obrałam z mięsa i wrzuciłam do zupy.
- Na koniec wrzuciłam do garnka plastry marchewki oraz przetarty groch oraz te 3-4 łyżki odłożone.
- Doprawiłam solą i pieprzem i mnóstwem majeranku.
- Na wierzchu udekorowałam kiełkami soi.
Przepis własny.
1 komentarze
Ta zupa jest jak moja rodzina.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.