Zupa jest aromatyczna, kremowa, pyszna, polecam gorąco.
Zupa z kopru włoskiego.
Składniki:
- 1 fenkuł - koper włoski
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
- odrobina białego octu winnego
Przygotowanie zupy:
- Fenkuł umyć.
- Odciąć łodygi od bulwy, zachować zielone kawałki do dekoracji.
- Pokroić bulwę w kostkę.
- Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę drobno posiekać.
- W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę.
- Dodać fenkuł i cukinię i smażyć jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać bulion drobiowy i gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.
- Zupę zmiksować.
- Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej bulionu lub wody.
- Doprawić solą, pieprzem i curry i dokwasić octem.
- Drobno posiekać zieleninę z kopru włoskiego i udekorować tym zupę przed podaniem.
Przepis własny.
2 komentarze
w którym momencie dodaje się ocet winny?
OdpowiedzUsuńA.
O faktycznie nie napisałam, ocet dodaj po zmiksowaniu zupy aby lekko dokwasić zupę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.