sobota, 12 maja 2012

Torta della nonna czyli włoski tort babci

Wczoraj Moje Małe Czarowanie przekroczyło 200 tysięcy wyświetleń !!!
Dziękuję Wam za to, że jesteście, że czytacie, że piszecie, że wspieracie, dziękuję Wam z całego serca i duszy mej.
Z tej okazji dla Was moi drodzy czytelnicy włoski tort babci.


                           Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 330 g mąki pszennej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 20 minut do lodówki.

                             Na krem waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 żółtek
  • 75 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 100 g prażonych solonych migdałów
  • cukier puder do posypania tortu
Teraz należy zrobić krem.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, potem dodać ekstrakty i mąkę.
Mleko zagotować odlewając 1/2 szklanki.
Do ubitych żółtek wlewać mleko - te 1/2 szklanki ciągle miksując.
Następnie mleko ugotowane zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyzki do żółtek aby je zahartować a potem masę jajeczną wlać do mleka i ugotować budyń ciągle mieszając aby się nie porobiły grudki.
Tortownicę ( 26 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (musi być 1.5 raza większe niż średnica tortownicy), wyłożyć nim tortownicę tak, by brzegi ciasta zwisały z obręczy tortownicy. 
Nakłuć widelcem. 
Wyłożyć krem, wyrównać, brzegi ciasta założyć na krem.
Posypać posiekanymi prażonymi, solonymi migdałami.
Piec w w temp. 180 C przez ok. 45 min.
Wyjąć z piekarnika, nieco ostudzić i zdjąć obręcz.
Po całkowitym ostudzeniu przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Ten włoski przysmak od dawna mam na liście do zrobienia i jakoś nie mogę się za niego zabrać. Przypomniałaś mi o nim i świetnie się u Ciebie prezentuje, więc może w końcu upiekę to ciasto :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze podaj sposob wykonania kremu. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu że zwróciłaś mi uwagę, jakoś tak przeoczone to zostało przez mnie. Już wszystko ok. Placek jest prosty w wykonaniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger