Dzisiaj wersja sałatkowa.
Przepis znalazłam w kalendarzu "zdzieraku".
Składniki:
- 1.2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 50 dag kiełbasy szynkowej
- 15 dag korniszonów
- 25 dag żółtego sera np. emmentalera
- 100 ml octu z białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- sól
- biały pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1/2 pęczka natki
- 2 łyżki prażonej cebulki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
Cebule obierz i pokrój w krążki.
Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój na cienkie plasterki.
Ogórki również pokrój w plasterki.
W rondelku podgrzej bulion warzywny.
Emmentaler pokrój w słupki.
Ugotowane ziemniaki odcedź, zalej zimną wodą i obierz z łupinek.
Pokrój w plasterki, polej gorącym bulionem.
Odstaw do przestygnięcia, potem osącz.
Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z olejem.
Do ziemniaków dodaj kiełbasę, cebule, ogórki i ser, wymieszaj.
Polej sosem winegret, odstaw na 20 minut.
Posyp natką i prażoną cebulką.
Smacznego.
2 komentarze
Mmmm smakowita
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio królują sałatki ziemniaczane;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.