Podbiał można suszyć całe lato jak tylko się pojawia bo suszymy młody koszyczek lub młode listki.
Podbiał, którego drobne kwiaty pojawiają się już na przełomie lutego i
marca, znany jest z dobroczynnego wpływu na układ oddechowy.
Kwiaty i liście podbiału pospolitego
zawierają substancje śluzowe, gorycze, flawonoidy, karotenoidy, olejek
eteryczny, garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne (głównie cynk).
Surowcem leczniczym są kwiaty i liście podbiału.
Zastosowanie wewnętrzne:
Podbiał pospolity stosowany jest jako środek leczniczy w
chorobach układu oddechowego. Ułatwia odkrztuszanie, upłynniając
wydzielinę i pobudzając ruchy rzęsek oskrzeli, a także łagodzi suchy,
uporczywy kaszel.
Zastosowanie zewnętrzne:
Ze względu na przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne właściwości, napar z podbiału
zalecany jest do stosowania jako tonik przy skórze tłustej i
trądzikowej, a także w przypadku ran, siniaków, oparzeń słonecznych,
wysypek. Płukanki z podbiału przynoszą ulgę przy suchym nieżycie gardła,
chrypce, stanach zapalnych jamy ustnej i przy anginie.
Zbieramy kwiaty bo ja zbierałam kwiaty w pełni rozkwitu w słoneczny dzień i suszymy w miejscu przewiewnym ale nie na słońcu.
Okno parapetu (tylko nie od południa) będzie w sam raz.
Potem trzymać ususzone kwiatki w zamkniętym słoiku bez dostępu powietrza.
Napar z podbiału
Łyżkę suszonego podbiału zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. 1/3 szklanki naparu pijemy 3 razy dziennie.
Wiadomości przytoczyłam za portalem Kobieta.info.pl
Miłego zbierania kwiatów podbiału.
Zobacz również
Tagi:
KWIATOŻERCY,
ROZMAITOŚCI
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
3 komentarze
Doroto,
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie.
Jestem zielarską fanką więc z wielkim zainteresowaniem przeczytałam Twój post o podbiale.
Zaraz po zimie wypatruję jego kwiatów, wg mnie to właśnie on jest zwiastunem wiosny.
Prowadzisz cudowny blog. Jeżeli pozwolisz będę do Ciebie wpadać...
Pozdrawiam
Podbiał - jego liście, świetnie się nadają się do stosowania w kuchni w codziennej diecie. Fantastycznie nadają się do gołąbków z ryżem i grzybami. Trzeba jednak pamiętać, że podbiał zawiera niewielkie ilości alkaloidów pirolizydynowych, które mają fatalny wpływ na nasza wątrobę oraz właściwości rakotwórcze. Nie zaleca się więc spożywania leków zawierających podbiał dłużej niż 6 tygodni. Oczywiście okazjonalne jedzenie jest całkowicie niegroźne.. Pozwolę sobie zamieścić link do tej strony na swojej stronie http://blogautora.pantherapardus.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.