Nawet w "Kuchennych Rewolucjach" było o nim głośno i choć nie przepadam za programem to przypomniało mi się jaki on pyszny, wilgotny i aromatyczny.
Schab gotowany w mleku.
Składniki:
- 1200 g schabu bez kości
- 1000 ml mleka
- 2 łyżki przyprawy bałkańskiej
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 - 3 liście laurowe
- 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 - 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
- suszona papryczka chili
Przygotowanie mięsa:
- Przyprawiony wieczorem przyprawami i czosnkiem schab całą noc spędził w lodówce.
- Zagotować mleko z rozgniecionym czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym , zielem angielskim oraz suszoną papryczką chilli.
- Schab obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
- Do gotującego mleka włożyć obsmażony kawałek schabu.
- W czasie gotowania , parę razy obrócić mięso.
- Gotować do momentu aż płyn stanie się gesty oraz będzie miał słomkowy kolor - trwało to około 2 godzin.
- Mleko w którym gotował się schab na końcu odparować, oraz przetrzeć przez sito aby powstał gęsty sos do schabu.
- Schab wychodzi bardzo soczysty i miękki, polecam wszystkim.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
2 komentarze
Podziwiam Twoje zamiłowanie do przyrządzania niezwykłych potraw. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorotko chyba jednak nie wszyscy wiedzą o takim super sposobie na schabik:)Wyglada wyśmienicie!już wiem co bedzie na obiadek:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.