Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam.
Składniki:
- biała rzodkiew
- rzodkiewki
- kiełki rzodkiewki
- koper włoski
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- cukier
Proporcje składników w tej sałatce są całkowicie dowolne, należy pamiętać tylko o jednym, że na 2 części kopru włoskiego przypada jedna część rzodkiewki.
Wybieraj twarde rzodkiewki, lepsze są te podłużne.
Białej rzodkwi użyj tylko niewielki kawałek.
Jeśli chodzi o koper włoski to wyróżniamy dwie odmiany jedną o wydłużonej i cieńszej bulwie i drugą bardziej okrągłą i grubą. Do tej sałatki bardziej nadaje się ta druga - jest mniej łykowata i ma więcej zielonych liści, które można wykorzystać do przybrania sałatki.
Rzodkiewkę i rzodkiew umyj, osusz i cienko pokrój.
Z kopru włoskiego odetnij zieloną część i odłóż ją na bok, usuń korzonek i zewnętrzne twarde liście, całość przekrój na pół i potnij na jak najcieńsze paski w kierunku od korzenia do liści.
Dodaj kiełki.
Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i wrzuć kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące.
Po 15 minutach odcedź je i osusz, polej sosem zrobionym z oliwy z oliwek i cytryny.
Dopraw solą i cukrem.
Całość udekoruj zielonymi listkami kopru.
Smacznego.
6 komentarze
uwielbiam koper, za ten jego smak !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Ciekawa sałatka, na pewno bardzo wyrazista w smaku.
OdpowiedzUsuńZnów coś pysznego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchyba wsiądę w busa i pojadę do Ciebie na te Twoje pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń@Kasia S ja też go uwielbiam.
OdpowiedzUsuń@Hania-Kasia warto spróbować.
@Reniu pozdrawiam i ja.
@Aga ,zapraszam...daleko nie masz:-)
@Helen...dziękuję:-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.