Oczywiście chodzi o miód z mniszka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta czerwonego.
Przepis zaczerpnęłam z książki Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach'.
Jest to przepis kuchni czeskiej.
Trzeba zebrać350-400 kwiatów mniszka w pełni kwitnienia ( maj) umyć i zalać 1 litrem zimnej, przegotowanej wody.
Po kilku godzinach gotować przez ok. 15 minut, dodając na koniec plastry pomarańczy ( wyszorowanej) i kilka cząstek czerwonego grejpfruta czerwonego.
Odstawić pod przykryciem na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić i wycisnąć a do otrzymanego soku dodać 750-1000 g cukru i gotować 1,5-2 godzin.
Gorący syrop wlać do wyparzonych słoiczków.
Zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowywać w chłodnym miejscu, może to być piwnica.
Życzę zdrówka.
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
2 komentarze
Prawdziwa pszczółka z Ciebie:):)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy.Na pewno coś z tego zrobię.Pozdrawiam anador
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.