Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajo (małe)
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól do smaku
U mnie tym razem blacha prostokątna.
Co użyłam do pizzy:
- keczup pikantny Pudliszki
- tarty żółty ser Gouda
- cukinia
- plastry kiełbasy krakowskiej
- pieczarki
- pomidorki cherry
- papryka czerwona
- szalotka
- bazylia świeża
- dojrzały ser koryciński lub parmezan
Składniki pokroić na paski, plastry jak kto lubi .
Ciasto posmarować keczupem i posypać starta goudą a następnie układać na cieście warstwami warzywa.
Na wierzchu proponuję pomidorki cherry w połówkach i posypać startym serem korycińskim.
Smacznego życzę.
Podawać z sosami pomidorowym bądź czosnkowym.
Przepis dodaję do Akcji Wielkie blogowe Pudliszkowanie
6 komentarze
Doroto, czy Ty cały czas pichcisz w kuchni ?
OdpowiedzUsuńWszystko, co nam prezentujesz wygląda na przepyszne jedzonko.
Oglądając Twojego bloga w niedługim czasie dostanę ślinotoku...
Pozdrawiam
Gotuje codziennie obiad a do tego czasami deser więc się tego zbiera a Ty nie gotujesz???
UsuńMmmmmm.. ale sobie narobiłam teraz ochoty na pizzę! Taka domowa jest najlepsza : )
OdpowiedzUsuńNo to pieczemy pieczemy:-)
UsuńKurcze! zgłodniałam jak diabli!!! ale pycha! ja ciasto robię bez jajka i z dużą ilością ziół. Śliczne i apetyczne fotki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga....Ziólka dodaję na wierzch pizzy ale bez jaj nie próbowałam:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.