wtorek, 22 maja 2012

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Rabarbar wykorzystuje ile się da aby smak i zapach pozostał do przyszłego roku.
Tym razem w postaci ciasta przepięknie wyglądającego a znalazłam go jakiś czas temu w Kuchni Pełnej Smaków i mnie zauroczył.
Czekałam tylko na rabarbar a teraz mam i ciasto.

Składniki cytuje za oryginałem:
  • 700 g rabarbaru przyciętych pod kątem ostrym o długości średnicy tortownicy
  • ( u mnie tortownica 26 cm)
  • 1 ( do ciasta) + 3/4 ( do zasypania rabarbaru)szklanki cukru pudru
  • 113g ( trochę więcej niż połowa kostki) + 57 (trochę więcej niż 1/4 kostki) masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo starta skórka z jednej średniej pomarańczy
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany, albo maślanki ( dałam śmietanę)


Cytuję cały czas za oryginałem bo bardzo obrazowo opisany sposób wykonania.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę 26 cm wyłóż papierem( koniecznie).
57g masła pokrój na kawałki rozłóż na spodzie tortownicy.

Zrób kruszonkę:
Stopione masło, mąkę, cukier i sól wymieszaj w małej małej miseczce aż zrobią się grudki.
Włóż do lodówki do czasu użycia..

Przygotuj rabarbar:
Rabarbar, pokrojony skośnie zasyp 3/4 szklanki cukru pudru w średniej wielkości misce.
Odstaw na bok.
Co jakiś czas wymieszaj.


W innym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól - odstaw.

Pozostałe masło i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę.
Po jednym dodawaj jajka za każdym razem miksując po dodaniu.
Dodaj skórkę i sok pomarańczowy i zmiksuj na gładką masę.
Stopniowo dodawaj mieszaninę mąki, następnie śmietanę  najpierw wlewając pół szklanki, a po połączeniu drugie pół.

Jeszcze raz wymieszaj rabarbar i ułóż łodygi na dnie tortownicy pomiędzy masłem, które wcześniej zostało położone.
Nie nakładaj zbyt ściśle, ale ułóż je w rzędach w jednym kierunku.
Pozostały cukier z miski wysyp na rabarbar.

Na rabarbar wylej przygotowane ciasto.
Wygładź górę, a następnie posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.

Piecz około godziny – sprawdź drewnianym patyczkiem – ciasto jest upieczone, gdy patyczek wychodzi suchy.
Pozwól ciastu ostygnąć, następnie ostrym nożem oddziel brzegi.
Przyłóż talerz do góry ciasta i energicznym ruchem obróć tak aby dół był na górze.
Na spodzie będzie chrupiąca kruszonka, w środku delikatne ciasto, na wierzchu zaś delikatny rabarbar.

Ciasto zrobiło furorę wśród moich koleżanek.
Polecam bo jest pyszne i wygląda cudnie.
Smacznego.

2 komentarze

  1. świetnie wygląda i na pewno super smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalniejsza wersja tarty Tatin :) Mi się podoba :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger