Zawsze zaczyna się on w moim domku od tej kapusty, słodkawa, z koperkiem a tym razem także ze świeżym majerankiem który udało mi się nabyć.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 100 g szynki ( plaster)
- 50 g boczku wędzonego
- pęczek koperku
- kilka gałązek majeranku
- 2 kostki rosołowe warzywne
- sól
- cukier
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Kapustę poszatkować, zalać do wysokości kapusty w garnku wodą.
Dodać kostki rosołowe,cukier ( ok. 1 łyżki) i gotować do miękkości.
Szynkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
Usmażone skwareczki dorzucić do kapusty i razem jeszcze chwile gotować.
Pozostały na patelni tłuszcz ze smażenia rozgrzać i zasmażyć na nim łyżkę mąki do zrumienienia i rozprowadzić wywarem z kapusty.
Wlać zasmażkę do kapusty.
Jeśli trzeba dosłodzić, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Koperek posikać i włożyć do kapusty.
Już na talerzu posypać posiekanym majerankiem.
Majeranek |
Smacznego.
2 komentarze
Wprost uwielbiam młodą kapuste z koperkiem :) Moja mama robi najlepszą na świecie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapustę z koperkiem:)
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.