sobota, 12 maja 2012

Młoda kapusta z koperkiem na słodko

Sezon kapuściany uważam za otwarty.
Zawsze zaczyna się on w moim domku od tej kapusty, słodkawa, z koperkiem a tym razem także ze świeżym majerankiem który udało mi się nabyć.





Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 100 g szynki ( plaster)
  • 50 g boczku wędzonego
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek majeranku
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • sól
  • cukier 
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki





Kapustę poszatkować, zalać do wysokości kapusty w garnku wodą.
Dodać kostki rosołowe,cukier ( ok. 1 łyżki) i gotować do miękkości.
Szynkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
Usmażone skwareczki dorzucić do kapusty i razem jeszcze chwile gotować.
Pozostały na patelni tłuszcz ze smażenia rozgrzać i zasmażyć na nim łyżkę mąki do zrumienienia i rozprowadzić wywarem z kapusty.
Wlać zasmażkę do kapusty.
Jeśli trzeba dosłodzić, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Koperek posikać i włożyć do kapusty.
Już na talerzu posypać posiekanym majerankiem.

Majeranek



 Smacznego.

2 komentarze

  1. Wprost uwielbiam młodą kapuste z koperkiem :) Moja mama robi najlepszą na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kapustę z koperkiem:)



    miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger