poniedziałek, 28 maja 2012

Meksykański kociołek i testowanie

Danie bardzo szybkie i pożywne...polecam każdemu.
Zrobiłam je aby przetestować produkty Dawtona a wszystko dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie.
Do testowania miałam tym razem:
  • keczup fit
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek w oleju

Czosnek w oleju powiem szczerze że mnie zaskoczył...smak bardzo delikatny i chrupiący.
Będzie znakomitym dodatkiem do sałatek ale również i do dań na ciepło jak mój meksykański kociołek.
W potrawie można wyczuć chrupiące ząbki czosnku.
Koncentrat jest bardzo aromatyczny czyli zrobiony z dojrzałych pomidorów o kremowej konsystencji.
Jeśli chodzi o keczup to jest bardzo kremowy i pachnie oregano w bardzo miły dla nozdrzy sposób.
Najlepiej sprawdziły się produkty w potrawie.
Zapraszam na :
Meksykański kociołek.
Składniki:
  • 200 g metki cebulowej
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g pora
  • 800 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona
  • 450 ml keczupu Dawtona
  • 300 g fasoli czerwonej
  • 200 g fasoli różowej
  • 3 cebule
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili
  • pieprz cayenne
  • cukier do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 słoiczka czosnku w oleju Dawtona

Przygotowanie dania:
  • Mięso metki i mielone mieszamy razem z bułką tartą , solą, chili, jajkiem oraz z 2 drobno posiekanymi cebulami.
  • Z masy uformować małe kulki i smażyć je na oleju w garnku a rumiano a następnie wyjąć na talerz.
  • W tym samym oleju usmażyć pokrojone na kawałki ziemniaki.
  • Dodać pory pokrojone w plasterki i pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Smażyć przez chwilę.
  • Doprawić solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy i całość podlać bulionem i gotować przez ok. 5-10 minut.
  • Po tym czasie włożyć do garnka fasolę, keczup, czosnek i kulki mięsa.
  • Ponownie zagotować.
  • Przyprawić na ostro pieprzem cayenne i cukrem do smaku.
Smacznego.
Jeśli chodzi zaś o produkty Dawtona to jeszcze dostałam dodatkowo powidła śliwkowe.


Powidła śliwkowe - Milejów
Powidła są bardzo smaczne ale nie mogłam więcej zjeść, a szkoda. bo wymyśliłam sobie że zrobię tort przekładając blaty biszkopta powidłami i czekają na właściwy moment.
Podsumowując: produkty Dawtona używałam już wcześniej ale soki mnie urzekły a czosnek zauroczył.
Powidła też były pyszne i na pewno je kiedyś jeszcze zakupię bo raczej robię sama wszystkie przetwory ale od czasu do czasu.
Życzę smacznego.

2 komentarze

  1. Dorotko śledzę wszystkie Twoje przepisy nawet jak nie zostawiam komentarza, uwielbiam te Twoje smakołyki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo powidła śliwkowe z moich stron!!!!pycha! a Twój kociołek super. Wyglądaj mnie za zakrętem, bo biegnę z michą na poczęstunek! czosnek w oleju chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger