Zrobiłam je aby przetestować produkty Dawtona a wszystko dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie.
Do testowania miałam tym razem:
- keczup fit
- koncentrat pomidorowy
- czosnek w oleju
Będzie znakomitym dodatkiem do sałatek ale również i do dań na ciepło jak mój meksykański kociołek.
W potrawie można wyczuć chrupiące ząbki czosnku.
Koncentrat jest bardzo aromatyczny czyli zrobiony z dojrzałych pomidorów o kremowej konsystencji.
Jeśli chodzi o keczup to jest bardzo kremowy i pachnie oregano w bardzo miły dla nozdrzy sposób.
Najlepiej sprawdziły się produkty w potrawie.
Zapraszam na :
Meksykański kociołek.
Składniki: - 200 g metki cebulowej
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 700 g ziemniaków
- 300 g pora
- 800 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona
- 450 ml keczupu Dawtona
- 300 g fasoli czerwonej
- 200 g fasoli różowej
- 3 cebule
- 1 jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka chili
- pieprz cayenne
- cukier do smaku
- pieprz czarny mielony
- 1/2 słoiczka czosnku w oleju Dawtona
Przygotowanie dania:
- Mięso metki i mielone mieszamy razem z bułką tartą , solą, chili, jajkiem oraz z 2 drobno posiekanymi cebulami.
- Z masy uformować małe kulki i smażyć je na oleju w garnku a rumiano a następnie wyjąć na talerz.
- W tym samym oleju usmażyć pokrojone na kawałki ziemniaki.
- Dodać pory pokrojone w plasterki i pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę.
- Smażyć przez chwilę.
- Doprawić solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy i całość podlać bulionem i gotować przez ok. 5-10 minut.
- Po tym czasie włożyć do garnka fasolę, keczup, czosnek i kulki mięsa.
- Ponownie zagotować.
- Przyprawić na ostro pieprzem cayenne i cukrem do smaku.
Jeśli chodzi zaś o produkty Dawtona to jeszcze dostałam dodatkowo powidła śliwkowe.
Powidła śliwkowe - Milejów
Powidła są bardzo smaczne ale nie mogłam więcej zjeść, a szkoda. bo wymyśliłam sobie że zrobię tort przekładając blaty biszkopta powidłami i czekają na właściwy moment.
Podsumowując: produkty Dawtona używałam już wcześniej ale soki mnie urzekły a czosnek zauroczył.
Powidła też były pyszne i na pewno je kiedyś jeszcze zakupię bo raczej robię sama wszystkie przetwory ale od czasu do czasu.
Życzę smacznego.
Podsumowując: produkty Dawtona używałam już wcześniej ale soki mnie urzekły a czosnek zauroczył.
Powidła też były pyszne i na pewno je kiedyś jeszcze zakupię bo raczej robię sama wszystkie przetwory ale od czasu do czasu.
Życzę smacznego.
2 komentarze
Dorotko śledzę wszystkie Twoje przepisy nawet jak nie zostawiam komentarza, uwielbiam te Twoje smakołyki. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńooo powidła śliwkowe z moich stron!!!!pycha! a Twój kociołek super. Wyglądaj mnie za zakrętem, bo biegnę z michą na poczęstunek! czosnek w oleju chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.