W maju...najpiękniejszym miesiącu w roku gospodynią WC # 4 jest Dusia i jej Dusiowa Kuchnia.
Dusia zaproponowała letni tort szwedzki według Nigelli Lawson i pasuje on do majowego truskawkowego szaleństwa jak znalazł.
Moje pieczenie zbiegło się również z Światowym Dniem Pieczenia który odbywa się 20 maja.
Upiekłam dwie pieczenie w jednym garnku jak mawiają.
Tort wyszedł znakomity i polecam go z całego serca.
WYWIEŚMY PRANIE I # CAKING |
Teraz już Tort Dusi według Nigelli.
LETNI SZWEDZKI TORT
Składniki: ( cytuję za Dusią):
Krem waniliowy:
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 250ml tłustego mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
- 3 jajka
- 250g cukru
- 90ml świeżo zagotowanego wrzątku
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki
- masło do natłuszczenia formy
Na wierzch tortu:
- ok.750g truskawek
- 2-3łyżeczki cukru
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzej wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na
średnim ogniu, mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po
3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać
ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.
Przygotowanie spodu:
Energicznie utrzyj jajka z cukrem, na puszystą masę.
Następnie dolej wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce
zmieszaj proszek z mąką i wsypuj stopniowo do jajecznej mieszaniny. Dno foremki
wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do foremki i piecz w
180st.C przez ok.30min. Ostudź ciasto po upieczeniu.
Wierzch tortu:
500g truskawek przesyp cukrem i zostaw na jakiś czas, aby
stały się błyszczące. Ubij kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.
1/3 ubitej śmietany dodaj do ostudzonego kremu waniliowy.
Przekrój ciasto na 3 warstwy i przełóż 2 z nich kremem
waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłóż
ubitą kremówkę i ozdób pozostałymi truskawkami.
Stosowałam się ściśle do zaleceń przepisu (tym razem bo rzadko mi się to zdarza).
Wyszedł znakomicie i zachęcam do pieczenia.
6 komentarze
cudownie Ci ciasto wyrosło, ah już tęsknie za tym smakiem, to jeden z lepszych tortów:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci za udział w weekendowej cukierni
Wygląda imponująco! Tylko zasiąść przy nim z łyzeczkami i się pysznie zajadać
OdpowiedzUsuńsmakowity ten tort :), jak tylko dostanę truskawki to na pewno go zrobię :)
OdpowiedzUsuńSezon truskawkowy rozpoczęty:)cieszy mnie to bo lubię truskawki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiech tylko zdobędę truskawki w dużych ilościach...i zrobię sobie takie piętrowe smakowitości ;)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu się do niego przymierzam. Piękny jest!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.