Potrzebne będą:
- 1 kurczak ( u mnie 1,5 kg bo większy na stojąco do piekarnika mi nie wejdzie)
- 1 butelka piwa ( u mnie Łomża niepasteryzowana)
- przyprawa do kurczaka po cygańsku z płatkami papryki i cebuli Galeo
Kurczaka umyć, wysuszyć i natrzeć przyprawą.
Włożyć do lodówki na całą noc najlepiej by było.
Butelkę od piwa włożyć do wrzątku aby odeszła etykieta.
Odlać 1/2 szklanki.
Kurczaka wsunąć na butelkę.
Owinąć mu skrzydełka i szyję folią aluminiową aby się nie spaliły.
Butelkę z piwem umieścić w naczyniu do którego na dno wlać wody.
Butelkę z piwem uzupełnić wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec tyle ile waży kurczak ( u mnie 1,5 godziny).
W między czasie kurczaka polewać pozostawionym piwem.
Na jutrzejszy obiad z mamą jak znalazł.
Po upieczeniu zsunąć z butelki i poporcjować.
Kurczak jest chrupiący i soczysty.
Smacznego.
2 komentarze
Przyznaje jestem wielkim smakoszem kurczaków zaraz się zabieram do robienia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, kurczak zrobiony tym sposobem jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńSoczysty, bardzo smaczny...
Pozdrawiam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.