Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 700 g cukru
- 3 łyżeczki startego imbiru
- skórka i sok z 2 cytryn
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki
Wsypać do rondla, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny
Dodać świeżo starty imbir, skórkę i sok z cytryn, dokładnie wymieszać
Postawić na średnim ogniu, mieszając co chwilę smażyć rabarbar około 1 godziny, w między czasie zbierać powstałą pianę, odstawić od ostygnięcia
Następnie postawić znów na ogień i gotować aż będzie miał gęstniejącą konsystencję, około 30-40 minut. Gorące konfitury przekładać do wyparzonych, czystych i suchych słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem aż ostygną.
Konfitura jest przepyszna ...polecam.
Smacznego.
10 komentarze
To coś dla mnie tylko musiałabym zrobić z 10 kg bo z tego 1 kg to łyżką bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńChyba pora zabrać się za przetwory;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rabarbarem ale ta konfutura brzmi kuszaco:)
OdpowiedzUsuńZawsze jak wracam do domu to wpadam na pyszności do Ciebie:)lubię smażyć wszelakie konfitury i powidła,więc na pewno z przepisu skorzystam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wspominasz o żadnym tłuszczu ale używasz słowa "smażenie".
OdpowiedzUsuńProszę o jakieś wyjaśnienie dla totalnego laika.
Jak napisałam wyżej smażymy rabarbar w cukrze.
UsuńPo raz ostatni pisze że nie odpowiem więcej na żaden inny anonimowy komentarz:-)
Dotarło?
Jestem w trakcie gotowania (smazenia)i po oblizywaniu lyzkiwnioskuje ze bedzie pyszne. Jedna uwaga ja gotuje na malym gazie i nie pozbywam sie piany bo to sam cukier (szkoda). Jak skoncze i bede mial jakies uwagi to napisze. Dziekuje Ci za ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty...piane zbira się aby potem nie plesniały:-)
UsuńPychotka.Czy z ta piana to sie dotyczy wszystkich dzemow?
UsuńPyszne,nic dodac nic ujac polecam.
UsuńDzieki jeszcze raz.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.