Konfitura - surówka z akacji.
Składniki:
- 80 g płatków akacji
- 240 g cukru
Usuwamy z kwiatów zielone części.
Oczyszczone kwiaty wkładamy do miski i dodajemy cukier.
Całość ucieramy, aż powstanie jednolita masa.
Konfiturę przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.
Przechowywać w lodówce lub zimnej piwnicy.
Zrobię z niej na pewno sernik...oj będzie pyszny.
Smacznego.
Sernik akacjowy znajdziecie pod linkiem.
Pomysł na surówkę akacjową własny.
9 komentarze
Bardzo mnie zastanawia jak to smakuje. Kwiaty akacji jadłam już smażone w cieście, ale konfitura to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńZa to poszukuję kwiatów dzikiej róży, bo marzy mi się babcina galaretka różana.
..Jak miło Cię znowu powitać
OdpowiedzUsuń..pocieszyć,pozdrowić,
..poklikać
..o zdrówko dzisiejsze popytać
..przyjaźni pozwolić rozkwitać
..Humorku Ci życzyć dobrego
..przeżycia dnia wspaniałego
..miłości doznawać od wszystkich
..radością dzielić się z bliskim
Margarytko konfitura jest bardzo aromatyczna z lekką goryczką, muślę nad tym aby dodać ją do sernika na zimno....pokombinuje jeszcze bo robiłam ją pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńA dzika różę juz u mnie można zbierać....dodasz przepis na blogu???
Czy mam szukać bo juz jest???
Agatko i ja Ciebie pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie konfitura z akacji.
OdpowiedzUsuńJutro zaraz zabieram się za jej przygotowanie. Mam w swoim lasku jedno drzewo akacji. Jest nieskażona.
Pozdrawiam
A nie dodajesz kwasku?
OdpowiedzUsuńNie tu nie ma kwasku:-)
UsuńZabieram się do roboty :)
OdpowiedzUsuńNapisz jak wyszło i czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.