środa, 23 maja 2012

Konfitura - surówka z akacji

Konfitura jest bardzo aromatyczna, robiłam ja pierwszy raz i zrobiłam z małej porcji ale na pewno zrobię ją jeszcze raz z większej ilości, polecam.
Konfitura - surówka z akacji.


                         Składniki:
  • 80 g płatków akacji
  • 240 g cukru
Proporcje w konfiturze akacji do cukru to 1 : 3.

Usuwamy z kwiatów zielone części.
Oczyszczone kwiaty wkładamy do miski i dodajemy cukier.
Całość ucieramy, aż powstanie jednolita masa.
Konfiturę przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.
Przechowywać w lodówce lub zimnej piwnicy.
Zrobię z niej na pewno sernik...oj będzie pyszny.
Smacznego.
Sernik akacjowy znajdziecie pod linkiem.
Pomysł na surówkę akacjową własny.

9 komentarze

  1. Bardzo mnie zastanawia jak to smakuje. Kwiaty akacji jadłam już smażone w cieście, ale konfitura to dla mnie nowość.
    Za to poszukuję kwiatów dzikiej róży, bo marzy mi się babcina galaretka różana.

    OdpowiedzUsuń
  2. ..Jak miło Cię znowu powitać
    ..pocieszyć,pozdrowić,
    ..poklikać
    ..o zdrówko dzisiejsze popytać
    ..przyjaźni pozwolić rozkwitać

    ..Humorku Ci życzyć dobrego
    ..przeżycia dnia wspaniałego
    ..miłości doznawać od wszystkich
    ..radością dzielić się z bliskim

    OdpowiedzUsuń
  3. Margarytko konfitura jest bardzo aromatyczna z lekką goryczką, muślę nad tym aby dodać ją do sernika na zimno....pokombinuje jeszcze bo robiłam ją pierwszy raz.
    A dzika różę juz u mnie można zbierać....dodasz przepis na blogu???
    Czy mam szukać bo juz jest???

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiła mnie konfitura z akacji.
    Jutro zaraz zabieram się za jej przygotowanie. Mam w swoim lasku jedno drzewo akacji. Jest nieskażona.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger