Chleb żytni na zakwasie.
- 1 kg mąki żytniej chlebowej
- 100 g pestek słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 szklanki ciepłej wody
- szczypta drożdży
- zakwas żytni ok. 1/2 szklanki
Z podanych składników zarobić ciasto i pozostawić na ok. 11 godzin do wyrośnięcia
Następnie "przerobić" ciasto jeszcze raz i włożyć do foremek(dwie keksówki).
Wygładzić powierzchnię wodą.
Pozostawić jeszcze na 30 minut aby bocheneczki podrosły.
Piec 1 godzinę w temp. 200 stopni.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.