Składniki:
- 500 g mąki żytniej
- 500 g mąki żytniej razowej
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 płaskie łyżki cukru
- 4 szklanki wody
- ok szklanki czynnego zakwasu żytniego
- szczypta drożdży
Pyszny z serem korycińskim własnego wyrobu |
Następnie ciasto odgazować i przełożyć do foremki ( u mnie długa keksówka),wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Formę z ciastem zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.godzinę.
Studzić chlebki na kratkach aby nie zrobił się zakalec.
Smacznego.
Przepis własny.
Polub MMCz na Fb [ klik ]
1 komentarze
Jaki piękny! taki konkretny! Pięknie wygląda! Domowe pieczywo jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.