Polecam jeszcze ciepły najlepszy.
Dodatki to zarodki pszenne stabilizowane, czarnuszka oraz proszek z suszonych pomidorów.
Składniki:
- 1000 g mąki żytniej
- 3/4 szklanki zarodków stabilizowanych pszennych
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 płaskie łyżki cukru
- 4 szklanki wody
- ok szklanki czynnego zakwasu żytniego
- szczypta drożdży
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 łyżki suszu z suszonych pomidorów
Z podanych składników ( oprócz 1 łyżki czarnuszki) zarobić ciasto i odstawić na ok. 11 godzin do wyrośnięcia.
Następnie ciasto odgazować i przełożyć do foremki ( u mnie długa keksówka),wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Formę z ciastem zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch chleba posypać czarnuszką.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.godzinę.
Studzić chleb na kratce aby nie zrobił się zakalec.
Smacznego.
2 komentarze
Z czarnuszką- same pyszności!
OdpowiedzUsuńuwielbiam chleby z czarnuszką!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.