wtorek, 8 maja 2012

Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

Kolejny chlebek: pyszny , zdrowy i aromatyczny.
Polecam jeszcze ciepły najlepszy.
Dodatki to zarodki pszenne stabilizowane, czarnuszka oraz proszek z suszonych pomidorów.
Składniki:
  • 1000 g mąki żytniej
  • 3/4  szklanki zarodków stabilizowanych pszennych
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 4 szklanki wody
  • ok szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • szczypta drożdży
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki suszu z suszonych pomidorów 




 Z podanych składników ( oprócz 1 łyżki czarnuszki) zarobić ciasto i odstawić na ok. 11 godzin do wyrośnięcia.
 Następnie ciasto odgazować i przełożyć do foremki ( u mnie długa keksówka),wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Formę z ciastem zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch chleba posypać czarnuszką.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.godzinę.



Studzić chleb na kratce aby nie zrobił się zakalec.
Smacznego.


2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger