Naprawdę polecam.
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 1 szklanka pestek słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką( porcja na dwie keksówki).
Po godzinie ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
\Grubo obsypać ziarnami słonecznika.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Chlebki studzić na kratkach.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.