wtorek, 15 maja 2012

Chleb na miodzie ze śliwką

Smaki dzieciństwa po raz kolejny, do tego masło albo dżemik i bajkowe doznania dla podniebienia.


 Składniki

Zaczyn:


  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • szklanka mąki żytniej razowej
  • szklanka letniej wody

wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny




Chleb właściwy


  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 1/4 szklanki pestek  słonecznika 
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • 80 g śliwki kalifornijskiej
  • 2 łyżki miodu







Z podanych składników  wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką ( dwie keksówki).
Po godzinie ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.

Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Wygląda tak rustykalnie! Pyszny bochenek upiekłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze śliwką najulubieńszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chcę .....ja chcę chlebek domowej roboty.....ja chcę :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger