Składniki
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb pszennych
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn
- 80 g śliwki kalifornijskiej
- 2 łyżki miodu
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką ( dwie keksówki).
Po godzinie ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.
3 komentarze
Wygląda tak rustykalnie! Pyszny bochenek upiekłaś;)
OdpowiedzUsuńze śliwką najulubieńszy :)
OdpowiedzUsuńJa chcę .....ja chcę chlebek domowej roboty.....ja chcę :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.