Wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na parze na puszysty krem ( ok. 20 minut).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać ciasto do formy.
Piec przez 15 minut w temp. 180 C.
Odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo potrzeba:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem na puszysty krem.
Galaretki rozpuścić obie w 800 ml wrzącej wody i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Na dno formy kładziemy pierwszy blat biszkoptowy i układamy na nim połówki truskawek a następnie zalewamy tężejącą galaretką i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Pozostałe truskawki układamy dekoracyjnie na biszkopcie i zalewamy galaretką.
Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego.
10 komentarze
mega smakowite i czarowne ciacho nie tylko dla mamy...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńJaka cudna szachownica!
OdpowiedzUsuńBiszkopt i truskawki - dobrze znane połączenie, a u Ciebie tak ciekawie pokazane :) Pięknie się prezentuje z góry!
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho :), muszę zapolować na truskawki bo narobiłaś mi apetytu
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy ten komentarz opublikuje się.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, mam z tym kłopoty.
A co do ciasta truskawkowego, jest prześliczne, apetycznie wygląda i tak musi smakować.
Serdecznie pozdrawiam
Próbuję, kolejny raz zamieścić komentarz.
OdpowiedzUsuńTeraz przez anonimowego. Czy się uda? trudno powiedzieć...
Ciasto wygląda prześlicznie i tak apetycznie...
Poczęstowałam się kawałeczkiem.
PYCHOTKA!!!!!!!
Łucja-Maria
Cześć Dorotko!!!!
OdpowiedzUsuńTeraz widzę, że moje komentarze są u Ciebie.
Pozdrawiam
Łucja
Taki biszkopt to delicja -urzekająco apetyczny -
OdpowiedzUsuńCzy każdy owoc można tak położyć na blacie -
oblać go galaretką tężejącą -i nakryć go drugim blatem ?
Czy sok nie będzie wypływał z pod takiej warstwy ?
To jest taki sekret -tajemnica dla mnie-
Andrzej
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.