piątek, 25 maja 2012

Biszkopt mocno truskawkowy

Jutro Dzień Matki i z tej okazji i jeszcze z kilku innych powstało ciasto wedle przepisu mojej mamy i częściowo dla Niej.
Wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Porcja na blaszkę o wymiarach 21x21 lub na tortownicę 26 cm.

Jajka ubić z cukrem na parze na puszysty krem ( ok. 20 minut).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać ciasto do formy.
Piec przez 15 minut w temp. 180 C.
Odstawić do wystudzenia.


Dodatkowo potrzeba:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
    oraz
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
     dodatkowo na wierzch ciasta:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem na puszysty krem.
Galaretki rozpuścić obie w 800 ml wrzącej wody i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Na dno formy kładziemy pierwszy blat biszkoptowy i układamy na nim połówki truskawek a następnie zalewamy tężejącą galaretką i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Pozostałe truskawki układamy dekoracyjnie na biszkopcie i zalewamy galaretką.
Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego.

10 komentarze

  1. mega smakowite i czarowne ciacho nie tylko dla mamy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Przepis zapisany do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt i truskawki - dobrze znane połączenie, a u Ciebie tak ciekawie pokazane :) Pięknie się prezentuje z góry!

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne ciacho :), muszę zapolować na truskawki bo narobiłaś mi apetytu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem czy ten komentarz opublikuje się.
    Przyznaję, mam z tym kłopoty.
    A co do ciasta truskawkowego, jest prześliczne, apetycznie wygląda i tak musi smakować.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbuję, kolejny raz zamieścić komentarz.
    Teraz przez anonimowego. Czy się uda? trudno powiedzieć...
    Ciasto wygląda prześlicznie i tak apetycznie...
    Poczęstowałam się kawałeczkiem.
    PYCHOTKA!!!!!!!
    Łucja-Maria

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć Dorotko!!!!
    Teraz widzę, że moje komentarze są u Ciebie.

    Pozdrawiam
    Łucja

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki biszkopt to delicja -urzekająco apetyczny -
    Czy każdy owoc można tak położyć na blacie -
    oblać go galaretką tężejącą -i nakryć go drugim blatem ?
    Czy sok nie będzie wypływał z pod takiej warstwy ?
    To jest taki sekret -tajemnica dla mnie-
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger