Wilgotny, raczej zbity ale pyszny.
Składniki:
( 30 porcji) 1 kg mąki żytniej do wypieku chleba
3/4 szklanki czynnego zakwasu żytniego
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
1 szklanka ziaren ( czarnuszka, słonecznik, stabilizowane zarodki pszenne)
4 szklanki wody letniej
szczypta drożdży
Następnie ciasto odgazować i włożyć do nasmarowanej formy.
Z podanej ilości wychodzą dwa bocheneczki w małych keksówkach.
Formy z ciastem odstawić jeszcze na ok. 30 minut.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. godziny.
Smacznego.
2 komentarze
Piękny i tak ładnie wyrośnięty,mnie na samej żytniej tak ładnie nie wyrasta,muszę Twojego przepisu wypróbować:)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb, o tak!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.