czwartek, 19 kwietnia 2012

Zupa krem z czarnej fasoli z czekoladą

Znalazłam ten przepis u Thiessy i bardzo, bardzo mi się spodobał.
Miałam tylko problem z kupieniem czarnej fasoli aż w końcu udało mi się ją zakupić i mam pyszną zupę.
Co prawda chipotle zastąpiłam chili ale i tak zupa jest rewelacyjna.
Dodatek czekolady wzmacnia smak i aromat zupy ale współgra bardzo dobrze z ostrością chili.
Oto i zupa.
Zupa krem z czarne fasoli z czekoladą.
Składniki:
Zupa:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 czerwone cebule - posiekane
  • 4 ząbki czosnku - posiekane
  • 1 świeże zielone chili - pominęłam
  • 1 chili chipotle drobno posiekane lub 1 zwykła chili i 1 - 2 łyżeczki wędzonej papryki - ja dałam dwie papryczki chili i 1/2 strąka zwykłej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 czerwonej papryki posiekanej
  • 2 łodygi selera naciowego posiekane - pominęłam
  • 500 g suszonej czarnej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1000 ml wywaru warzywnego
  • 30 g gorzkiej czekolady, 5 - 6 kostek
  • sól do smaku
  • śmietana do dekoracji
Salsa:
  • 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 cebulki dymki posiekane
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sok z limonki
Przygotowanie zupy:
  • Poprzedniego dnia zalać fasolę wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
  • Rano zmienić wodę i gotować do miękkości i odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej przez 5 minut cebulę.
  • Dodać czosnek, chili, oregano, mielone przyprawy, paprykę słodką pokrojoną w kostkę oraz chili.
  • Smażyć 7 - 8 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Połączyć zawartość patelni z fasolę, koncentratem pomidorowym i wywarem warzywnym.
  • Gotować 40 minut.
  • 2/3 zupy zmiksować na gładko a resztę trochę mniej gładko używając funkcji puls.
  • Wlać z powrotem do garnka, podgrzać i rozpuścić w zupie czekoladę.
  • Przyprawić do smaku solą.
  • Zrobić salsę poprzez zmieszanie wszystkich składników.
  • Podawać zupę ze kleksem śmietany i łyżką salsy.
Smacznego.
Zupa dobra na te wiosenne zimne dni.

13 komentarze

  1. Jakie finezyjne połączenie. Podoba mi się:D

    OdpowiedzUsuń
  2. oooh łaaaał. :)
    zupa z czekoladą, to musi być niesamowite doświadczenie dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! odważne połączenia! ja lubię, ale nie wiem jak na to zapatrują się dzieciaki, bo chilli con corn nie chcieli z czekoladą jeść. Jednak odważę się.

    OdpowiedzUsuń
  4. To mnie zaintrygowałaś. Koniecznie muszę wypróbować;)

    pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  5. Meksykańsko :)Czekolada na pewno nadaje jej charakteru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czekoladą jest niesamowity smak bo czuć czekoladę a jest wytrawnie i aromatycznie:-)

      Usuń
  6. Ojej! Ale fajna zupa! Niezwykle intrygująca i z pewnością przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciesze sie, ze zrobilas ta zupe i ze Ci smakowala. Na prawde ma w sobie cos.

    OdpowiedzUsuń
  8. ...ciekawe zestawienie, istny misz - masz...:)

    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger