Miałam tylko problem z kupieniem czarnej fasoli aż w końcu udało mi się ją zakupić i mam pyszną zupę.
Co prawda chipotle zastąpiłam chili ale i tak zupa jest rewelacyjna.
Dodatek czekolady wzmacnia smak i aromat zupy ale współgra bardzo dobrze z ostrością chili.
Oto i zupa.
Zupa krem z czarne fasoli z czekoladą.
Zupa dobra na te wiosenne zimne dni.
Dodatek czekolady wzmacnia smak i aromat zupy ale współgra bardzo dobrze z ostrością chili.
Oto i zupa.
Zupa krem z czarne fasoli z czekoladą.
Składniki:
Zupa:
Zupa:
- 2 łyżki oliwy
- 2 czerwone cebule - posiekane
- 4 ząbki czosnku - posiekane
- 1 świeże zielone chili - pominęłam
- 1 chili chipotle drobno posiekane lub 1 zwykła chili i 1 - 2 łyżeczki wędzonej papryki - ja dałam dwie papryczki chili i 1/2 strąka zwykłej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/2 czerwonej papryki posiekanej
- 2 łodygi selera naciowego posiekane - pominęłam
- 500 g suszonej czarnej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1000 ml wywaru warzywnego
- 30 g gorzkiej czekolady, 5 - 6 kostek
- sól do smaku
- śmietana do dekoracji
- 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę
- 2 cebulki dymki posiekane
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sok z limonki
- Poprzedniego dnia zalać fasolę wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.
- Rano zmienić wodę i gotować do miękkości i odcedzić.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej przez 5 minut cebulę.
- Dodać czosnek, chili, oregano, mielone przyprawy, paprykę słodką pokrojoną w kostkę oraz chili.
- Smażyć 7 - 8 minut, aż warzywa zmiękną.
- Połączyć zawartość patelni z fasolę, koncentratem pomidorowym i wywarem warzywnym.
- Gotować 40 minut.
- 2/3 zupy zmiksować na gładko a resztę trochę mniej gładko używając funkcji puls.
- Wlać z powrotem do garnka, podgrzać i rozpuścić w zupie czekoladę.
- Przyprawić do smaku solą.
- Zrobić salsę poprzez zmieszanie wszystkich składników.
- Podawać zupę ze kleksem śmietany i łyżką salsy.
Zupa dobra na te wiosenne zimne dni.
13 komentarze
Jakie finezyjne połączenie. Podoba mi się:D
OdpowiedzUsuńPolecam, na prawdę jest to dobre połaczenie:-)
Usuńoooh łaaaał. :)
OdpowiedzUsuńzupa z czekoladą, to musi być niesamowite doświadczenie dla podniebienia! :)
Takie też jest, warto spróbować:-)
Usuńwow! odważne połączenia! ja lubię, ale nie wiem jak na to zapatrują się dzieciaki, bo chilli con corn nie chcieli z czekoladą jeść. Jednak odważę się.
OdpowiedzUsuńUgotuj porcje dla Ciebie i P a nie pożałujecie:-)
UsuńTo mnie zaintrygowałaś. Koniecznie muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wiosennie
Wypróbuj , wypróbuj:-)
UsuńMeksykańsko :)Czekolada na pewno nadaje jej charakteru
OdpowiedzUsuńZ czekoladą jest niesamowity smak bo czuć czekoladę a jest wytrawnie i aromatycznie:-)
UsuńOjej! Ale fajna zupa! Niezwykle intrygująca i z pewnością przepyszna!
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze zrobilas ta zupe i ze Ci smakowala. Na prawde ma w sobie cos.
OdpowiedzUsuń...ciekawe zestawienie, istny misz - masz...:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.