Zupa ogórkowa, pamiętacie tą babciną, ja pamiętam i ciągle szukam tego smaku.
Ten krem troszkę mi o tym smaku przypomniał.
Zupa krem ogórkowy.
Składniki: 8 porcji
- 4 skrzydełka drobiowe
- ok. 1000 ml wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1/2 pora
- 5 kiszonych ogórków
- 1/2 pęczka koperku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie dania:
- Skrzydełka zalać zimną wodą i ugotować do miękkości a następnie dodać obrane i rozdrobnione warzywa, oprócz ogórków.
- Ugotować do miękkości około 20 minut.
- Dodać połowę startych na tarce o grubych oczkach ogórków i chwilę jeszcze pogotować.
- Zmiksować na gładki krem po czym dodać mięso z obranych skrzydełek i resztę ogórków.
- Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
- Zagotować i dodać posiekany koperek.
Przepis autorski.
6 komentarze
Jaka smaczna zupka:) lubię ogórkową.
OdpowiedzUsuńTy nie musisz szukać babcinych przepisów, gdyż Twoje są świetne:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA może spróbuj podsmażyć starte ogórki na łyżce masła na patelni? Ogórki zmieniają wtedy smak, tak samo jak zupa :) Poza tym, moja wersja ogórkowej niewiele się od Twojej różni. No może dodatkowo daję posiekaną natkę, a ogórki na patelni doprawiam świeżo startym pieprzem.
OdpowiedzUsuńPatka wypróbuję Twój pomysł na pewno:-)
OdpowiedzUsuńReniu Dziękuję:-)
OdpowiedzUsuńAle smaczna ta zupka... narobilas mi smaka))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.