poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i cebulką

Czy Wy tez tam macie że czasami "chodzi" coś za Wami.
Ja mam często i właśnie ta wątróbka chodziła za mną jakiś czas hi hi i teraz znowu na jakiś czas mam spokój.
Chyba po prostu potrzebowałam żelaza.





Składniki:
( 4 porcje)
  • 600 g wątroby wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • sól
  • pieprz
  • mleko do moczenia wątroby




Wątróbkę moczyć w mleku przez minimum godzinę, ja zostawiam na całą noc .
Następnie wyjąć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.



Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki, a jabłko po obraniu pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( u mnie masło klarowane).
Podsmażyć wątrobę z każdej strony po 3 minuty soląc ją dopiero na patelni.
Zdjąć z patelni i podsmażyć na niej cebulę a potem wrzucić jabłka i wątróbkę i dusić pod przykryciem aż jabłka się rozpróżą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Smacznego.
Ja podałam wątróbkę z puree z marchwi, sałatką z fenkuła oraz fasolką szparagowa z żółtym serem.



4 komentarze

  1. mm chodzi za mną wątróbka, muszę zrobić i to z dużą ilością cebulki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię wątróbkę ale nie robiłam z jabłkiem, spróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wątróbkę! Choć uczepilam się wątróbkowych placków i nie próbuje nic innego z wątróbki xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest wspanialy-watrobka byla wysmienita.Leszek



    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger