Ja mam często i właśnie ta wątróbka chodziła za mną jakiś czas hi hi i teraz znowu na jakiś czas mam spokój.
Chyba po prostu potrzebowałam żelaza.
Składniki:
( 4 porcje)
- 600 g wątroby wieprzowej
- 3 cebule
- 1 duże kwaskowe jabłko
- sól
- pieprz
- mleko do moczenia wątroby
Następnie wyjąć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki, a jabłko po obraniu pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( u mnie masło klarowane).
Podsmażyć wątrobę z każdej strony po 3 minuty soląc ją dopiero na patelni.
Zdjąć z patelni i podsmażyć na niej cebulę a potem wrzucić jabłka i wątróbkę i dusić pod przykryciem aż jabłka się rozpróżą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Ja podałam wątróbkę z puree z marchwi, sałatką z fenkuła oraz fasolką szparagowa z żółtym serem.
4 komentarze
mm chodzi za mną wątróbka, muszę zrobić i to z dużą ilością cebulki :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię wątróbkę ale nie robiłam z jabłkiem, spróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKocham wątróbkę! Choć uczepilam się wątróbkowych placków i nie próbuje nic innego z wątróbki xD
OdpowiedzUsuńTen przepis jest wspanialy-watrobka byla wysmienita.Leszek
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.