Jest bardzo bakaliowy i aromatyczny.
Supermazurek.
Na ciasto potrzeba:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 200 g cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie ciasta:
- Zagnieść kruche ciasto a następnie podzielić je na try części.
- Do jednej dodać kakao a następnie ciasto z kakao i jedną jasna część włożyć do zamrażarki a drugą białą do lodówki na 30 minut.
- Następnie jasną części z lodówki wyjąć i rozwałkować na blaszce.
Do przełożenia mazurka potrzeba:
- słoiczek konfitury truskawkowej
- paczka Bakal fit tropikalny - bakalie
- paczka płatków migdałowych
- orzechy włoskie posiekane - garść
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Na jasną część ciasta w formie wykładamy konfiturę truskawkową.
- Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i połowę wykładamy na konfiturę.
- Posypujemy połową wszystkich bakalii a następnie ścieramy na tarce ciasto kakaowe.
- Na ciasto kakaowe znowu wylewamy pianę z białek - drugą część.
- Na pianę resztę bakalii.
- Na wierzch ścieramy drugą część jasnego ciasta.
- Mazurek piec ok. 35 - 40 minut w temp. 180 C.
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka spirytusu
Przygotowanie:
- Składniki rozpuścić powoli na małym ogniu a następnie wylać dekoracyjnie na mazurek.
- Udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis z archiwum rodzinnego.
3 komentarze
Witaj jestem u Ciebie pierwszy raz za sprawą tego faktycznie supermazurka. Od kiedy pamiętam u mnie w domu był robiony bardzo podobny, różniący się tylko detalami mazurek, więc wiem, że Twój musi smakować również rewelacyjnie. Ten mazurek nie ma nic wspólnego, jak większość mazurków, z kruchym ciastem tylko z polewą lub lukrem, on jest naprawdę bogaty w pyszne smaki.
OdpowiedzUsuńmazureeeek <3 pychota!
OdpowiedzUsuńOd lat supermazurek gości też na moim wielkanocnym stole. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.