niedziela, 29 kwietnia 2012

Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie i testowanie

Dziś sernik przepyszny, kremowy, delikatny.
Idealny do kawy, herbaty czy czystka.
Polecam na śniadanie czy deser.
Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie.
Najpierw jednak o produktach testwych.
Jakiś czas temu otrzymałam do testowania 5 smakowitych wyrobów dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie oraz Dystrybutora Przysmaków Świata De Care
W przesyłce były:
  • śmietana condisoja
  • krem dijonnaise
  • sok z fig
  • woda kokosowa
Dziś wykorzystałam i przetestowałam jako pierwszy olej kokosowy.
I muszę Wam powiedzieć że jestem pod wrażeniem i to wielkim.
Zaraz jak rozpakowałam paczkę to użyłam oleju jako kremu na moje szorstkie łokcie, działa.
Po kilku dniach używania już są miękkie a skóra elastyczna.
Natomiast w serniku a dokładniej w spodzie także sprawdził się wyśmienicie.
Sernik jest aromatyczny i pachnący tropikalną plażą.
O oleju kokosowym poczytajcie sobie na forach bo wiele ciekawych wiadomości tam znajdziecie.
Olej w zależności od temperatury w jakiej jest przechowywany, taką ma konsystencję.
Dlatego porcja do łokci została odłożona do pojemnika i zostawiona w łazience.
Resztę oleju schowałam do lodówki.
Do sernika potrzebowałam wersję płynną i dlatego rozpuściłam olej w garnuszku.
Zapach rozprzestrzenił się po całej kuchni.
Rozpisałam się o tym oleju ale mnie urzekł.
Teraz sernik, przepis wymyślił Bill Granger chyba specjalnie dla mnie bo sernika o tak kremowej konsystencji to ja jeszcze nie jadłam a jestem wielką fanką serników.
A sam Bill Granger jest kucharzem samoukiem, restauratorem i pisarzem książek
kulinarnych wprost z Australii.
A oto i sam sernik dopasowany do moich potrzeb i z moimi zmianami:
Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie i testowanie.
Składniki: tortownica 24 cm
  • 160 g okrągłych biszkoptów
  • 80 g rozpuszczonego i przestudzonego oleju kokosowego
  • 500 g kremowego sera - może być z wiaderka
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 400 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania lub wiórki czekoladowe

Przygotowanie sernika:
  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  • Formę, w której będzie pieczone ciasto wysmarować lekko olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową.
  • Przygotować naczynie, na tyle duże, żeby swobodnie zmieściła się w nim forma z ciastem.
  • Biszkopty drobno pokrusz lub zmiel w malakserze.
  • Wymieszać je z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłożyć nimi dno formy do ciasta, dobrze je uklepując.
  • Za pomocą miksera wymieszać serek kremowy z cukrem, dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynowa oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.
  • Na koniec dodać serek mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszytko dobrze wymieszać mikserem.
  • Składniki łatwiej się połączą, jeśli będą w temperaturze pokojowej, szczególnie oba serki, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
  • Masę serową wlać do formy, wstawić do przygotowanego wcześniej naczynia i uzupełnić je gorącą wodą, która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, aż wierzch sernika zetnie się, ale środek będzie jeszcze półpłynny.
  • Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na jeszcze jedną godzinę.
  • Gdy sernik stężeje, wyjąć go z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Gdy będzie zimny, owinąć go - w formie - w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc.
  • Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem lub tak jak ja posypać wiórkami czekolady.
  • Może to i pracochłonny wypiek ale jest tego wart, spróbujcie a nie pożałujecie.
  • A olej kokosowy będzie u mnie teraz na zawsze bo jeszcze wiele zastosowań dla niego mam.
Smacznego.
Przepis Bill Granger.

3 komentarze

  1. Musiał być pyszny! Wygląda bardzo, bardzo smakowicie! produkty tej firmy nie są mi znane, tak więc dziękuję za recenzję! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten olej kokosowy szalenie mi się podoba! Jeszcze nigdy nie miałam okazji z niego korzystać w mojej kuchni:( Piękny ten sernik!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. @mojeprzetwory spróbuj produktów firmy De Care bo warto:-)
    @abcmojejkuchni-olej kokosowy jest najlepsza rzeczą jaka mnie ostatnio dopadła hi hi, spróbuj:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger