niedziela, 15 kwietnia 2012

Sałatka z roszponki i czarnych winogron

Wiosenne sałatki, takie kolorowe i pyszne i ciepło za oknem i tak wszystko rozpiera energia.
Pękają pąki kwiatów w ogródku i na drzewach, wszystko pachnie i moja kuchnia też.
Zapraszam na kolorową sałatkę.


Składniki:( 4 porcje)

  • 140 g roszponki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g sera blue ( Turek)
  • 50 g sera korycińskiego który dojrzewał u mnie miesiąc ( o nim niedługo)
  • garść czarnych winogron





Na sos:

  • 3 łyżki octu balsamico
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej
  • 1 łyżka ziół do sałatek (Specialite)
  • szczypta soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy ( sarepska)




Roszponkę umyć i osuszyć.
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Winogrona pokroić na połówki i wyjąć pestki.
Ser blue pokroić w kostkę.
Szynkę pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni na chrupiąco.
Ser koryciński zetrzeć na tarce -może być każdy inny ser długo dojrzewający typu parmezan.



Czosnek przecisnąć przez praskę do słoiczka i dodać do niego ocet, oliwę , zioła oraz sól i musztardę.
Wymieszać razem na gładki sos-balsam.



Sosem polać składniki sałatki i dobrze wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.


Wiosenne fiołki nadają się do suszenia i potem do sałatek.

1 komentarze

  1. Sałatki cudne , a fiołki wspaniałe. w moim ogródku też już kwitną :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger