Pękają pąki kwiatów w ogródku i na drzewach, wszystko pachnie i moja kuchnia też.
Zapraszam na kolorową sałatkę.
Składniki:( 4 porcje)
- 140 g roszponki
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g wędzonej szynki
- 100 g sera blue ( Turek)
- 50 g sera korycińskiego który dojrzewał u mnie miesiąc ( o nim niedługo)
- garść czarnych winogron
Na sos:
- 3 łyżki octu balsamico
- 2 łyżki oliwy bazyliowej
- 1 łyżka ziół do sałatek (Specialite)
- szczypta soli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy ( sarepska)
Roszponkę umyć i osuszyć.
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Winogrona pokroić na połówki i wyjąć pestki.
Ser blue pokroić w kostkę.
Szynkę pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej patelni na chrupiąco.
Ser koryciński zetrzeć na tarce -może być każdy inny ser długo dojrzewający typu parmezan.
Czosnek przecisnąć przez praskę do słoiczka i dodać do niego ocet, oliwę , zioła oraz sól i musztardę.
Wymieszać razem na gładki sos-balsam.
Sosem polać składniki sałatki i dobrze wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Wiosenne fiołki nadają się do suszenia i potem do sałatek.
1 komentarze
Sałatki cudne , a fiołki wspaniałe. w moim ogródku też już kwitną :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.