Składniki: ( 2 porcje)
- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 6 ząbków czosnku
- sól
- mąka ziemniaczana (ilość do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
Pierś kurczaka kroimy w kostkę albo inne mniejsze kawałki.
Żółtka utrzeć "rózgą" z cukrem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodać śmietanę.
A następnie dodawać mąkę ziemniaczaną aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
Potem wrzucić do ciasta pokrojonego kurczaka.
Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin-ja zrobiłam wieczorem a rano piekłam.
Chmurki kurczaka nakładamy łyżką na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano.
Smacznego.
15 komentarze
Przepysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńW Szczecinie słonecznie ale chłodno więc taki kurczaczek bardzo by się przydał
OdpowiedzUsuńBędzie w sam raz:-0
UsuńPrzepyszny kurczak, zawsze dostaje apetytu, kiedy tu zaglądam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu:-)
UsuńŁadna nazwa;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuńprzepiękna nazwa! smakowity kurczaczek. Jak się go zje to się jest pewnie w chmurach z rozkoszy:) Ja do ciasta czasem dodaję jeszcze pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia. Podobnie przy rybach. Proszek spulchnia i po usmażenie....sama spróbuj. Bardzo lubię to Twoje czarowanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno i dziękuję za miłe słowa:-)
UsuńPrzepraszam bardzo ale jak już ten kurczak zejdzie z chmurki to ja poproszę o dwa kawałki :) Musze przyznać że fajnie opisałaś i podałaś przepis od A do Z :) Polecę u siebie w google+ :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować a za polecenie dziękuję:-)
UsuńKurczaczek jest dobry na wszystko :) Fajnie to wygląda i pewno jest przepyszne w tym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) a co będzie następnym razem?
OdpowiedzUsuń...bardzo lubię kurczaka i wciąż brakuje mi ciekawych pomysłów, ten zapisuję, sądzę, że obiad tak przyrządzony będzie smakowity:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Meg a podzielisz się?
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.