Danie przygotowane na konkurs Mistrzowie Patelni w kategorii :
"Danie z jajkiem w roli głównej."
Na kruche babeczki potrzeba: ( 12 porcji)
- 170 g mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 80 g masła
Po tym czasie ciasto wyjąć i wylepić foremki wcześniej nasmarowane olejem.
Piec w temp. 180 C przez 15-20 minut.
W czasie jak pieką się babeczki robimy krem.
Potrzebne będą:
- 3 jaja (kurze)
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki kremu włożyć do blendera i zmiksować na krem.
Do dekoracji babeczek potrzeba jeszcze:
- jajeczka przepiórcze
- szczypiorek do dekoracji
Każde przepoławiamy na pól.
Do babeczki nakładamy krem a w krem wkładamy dwie połówki jaja i wtykamy szczypiorek.
Wkładamy do lodówki.
Smacznego.
3 komentarze
Pięknie wszystko wygląda i na pewno tak smakuje. Święta u Ciebie będą pyszne, a ja życzę żeby jeszcze były wesołe i cieplutkie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śniadanie Wielkanocne:)
OdpowiedzUsuńmalutkie pysznośći :D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.