Robi się go szybko i tylko chwile trzeba poczekać na stężenie deseru.
Składniki: ( 3 porcje)
- 4 łyżki zielonej herbaty liściastej
- 1 szklanka mleka
- 450 ml śmietany kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl rodzynek
- 1/2 szkl białych porzeczek ( miałam mrożone)
- owocowa posypka do dekoracji
- wiórki z białej czekolady do dekoracji
Herbatę w liściach, śmietanę, mleko i cukier podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści.
Nie gotujemy!!!
Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie należy deser przecedzić przez sito.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody a następnie dodajemy do przecedzonego deseru.
Dodajemy także rodzynki i podgrzewamy aby żelatyna się dobrze rozpuściła.
Musem należy napełnić pucharki i włożyć do musu porzeczki białe zamrożone i wstawić do lodówki do stężenia .
Udekorować pucharki wiórkami czekolady i posypką owocową a także rodzynkami.
Smacznego.
6 komentarze
oo! świetny pomysł! świetny! na szybko i pysznie!
OdpowiedzUsuńdeser z zielonej herbaty - naprawdę świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZnów pyszności, ja to chyba święta spędzę z Tobą przy tych wszystkich smakołykach, przynajmniej wirtualnie:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetna propozycja:)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie smak, interesujący deser:)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny smak, bardzo dobry jak ktoś lubi zielona herbate a ja uwielbiam:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.