Zakwas potrzebuje kilku dni aby dojrzeć, ukwasić się i dlatego warto go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Zakwas na żur.
Potrzeba:
Smacznego.
- 4 części mąki żytniej T 720
- 2 części mąki pszennej T 650
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- skórka chleba razowego
- 800 ml wody
Przygotowanie zakwasu:
- Składniki połączyć w naczyniu, przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić na 4 dni.
- Po tym czasie odcedzić.
- Wstawić do lodówki i niech czeka na swoja kolej.
- Przepis na Żur Staropolski znajdziecie pod linkiem.
Żur Staropolski |
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.