Jest aromatyczny i tak pięknie wyrasta że ja bałam się że mi ucieknie z formy.
Składniki: ( 24 porcje)
- 600 g maki pszennej
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki prażonej cebulki ( Prymat)
- 3 łyżki suszonych płatków ( Specialite)
Około szklanki mąki wsypujemy do naczynia i wkruszamy drożdże oraz wsypujemy cukier.
Do mieszanki dodajemy ciepłej wody tyle aby powstała papka o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, szklankę wody i olej.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wykładamy na blat oprószony mąką i dodajemy prażoną cebulkę i płatki suszonych pomidorów.
Ciasto umieszczamy w formie wysmarowanej wcześniej olejem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego.
4 komentarze
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńFaktycznie wysoko urósł :)
OdpowiedzUsuńDorotko - czy można dodać wcześniej tą cebulkę czy też musi koniecznie tak być jak w przepisie? I czy może być np. cebulka podsmażona ?
OdpowiedzUsuńGrzegorz możesz dodać cebulkę wcześniej ale ciasto będzie ciężkie i będzie dłużej rosło.
OdpowiedzUsuńNatomiast cebulka może być podsmażona na patelni na maśle:-)
Powodzenia:-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.